Feestjaar 2017

Camerata Ostendia is organisch gegroeid uit de korengroep De Muzeschuit – Ter Duinenkantorij die in 1970 door André en Mia Schollaert-Cops opgericht werd. Koorleden die het kinder- en jeugdkoor De Muzeschuit ontgroeiden maar nog te jong waren om bij de Ter Duinenkantorij aan te sluiten, stroomden door naar de in 1982 opgerichte Camerata.Van gelauwerd jongerenkoor evolueerde de Camerata naar een dynamisch dameskoor. Het werd hierbij gestuurd door een schare getalenteerde dirigenten: Mia Cops, Elisabeth Schollaert, Philippe Benoit, Koenraad Hinnekint, Dieter Staelens, Reinhard Andries, Jeroen Keymeulen en Koen Vits. Het koor staat nu onder de leiding van Hans Helsen.

In 2017 vieren we ons 35-jarig jubileum. Dit willen vieren met een jaarvullend programma.


CAMERATA OSTENDIA INVITEERT

Met deze concertenreeks wordt een podium geboden aan muzikanten die ooit hun eerste muzikale stappen gezet hebben in de Ter Duinen – Muzeschuit – Camerata- familie, of met wie we een andere nauwe band hebben.

Thomas Baeté

Als jonge knaap zong hij jarenlang in het kinder- en jeugdkoor “de Muzeschuit” én in de Camerata Ostendia toen dat nog heel even een gemengd koor was.  Ook moeder Annemie Joye en zus Barbara waren tot voor kort stekhouders in de Camerata. Vandaag is Thomas een gerenommeerd gamba-speler.

De Zandkorrel

Pianist Michael Vancraeynest fungeert geregeld als begeleider voor de Camerata. Samen met Mieke Goetghebeur en Angelica Vancreaynest – beiden ook actief in de Camerata – vormt hij de muziekgroep De Zandkorrel. Het trio speelt al meer dan 20 jaar samen en brengt zowel klassieke nummers als hedendaagse lichte pop en soulmuziek. Ze spelen ook eigen werk, gecomponeerd door Michaël.

Camerata Aetas Nova onder leiding van Dieter Staelens en Cantores Avvio onder leiding van Reinhard Andries.

De Camerata kan bogen op een schare uitmuntende dirigenten.  Tijdgebrek, lange reistijden en andere muzikale uitdagingen maakten dat hun wegen scheidden, maar de wederzijdse genegenheid blijft. Dieter Staelens en Reinhard Andries dirigeerden beiden de Camerata en verzorgen met hun huidige koren een dubbelconcert.

Schollaert en Vandaele: de tweede generatie

De namen Schollaert en Vandaele zijn onlosmakelijk verbonden met onze koor-geschiedenis. In 1970 stonden beide families aan de wieg van de Ter Duinenkantorij; hun kinderen – waaronder huidige sopraan Ann Vandaele – waren de eerste ‘Muzeschuitjes’. De tweede generatie Schollaerts en Vandaeles ademen muziek op professioneel niveau.


JUBILEUMCONCERT CAMERATA OSTENDIA

20/05/2017 Amfitheater van De Grote Post.

Met “Oude wegen, Nieuwe paden’ wil dit concert een spannende combinatie van oud en nieuw werk zijn, met als orgelpuntdrie speciaal voor de Camerata geschreven nieuwe composities. Het gedicht “Three(-)master(s): Klein Ostends drieluik”, voor de Camerata geschreven door Jos Stroobants, werd getoonzet door drie componisten die een nauwe band hebben met het koor. Hans Helsen, de huidige dirigent van de Camerata, Michael Vancraeynest die het koor geregeld begeleidt, en Paul Schollaert, eredirecteur van het Lemmensinstituut, die het koor vanaf zijn ontstaan een warm hart toedraagt.


EXPOSITIE

Het gedicht “Three(-)master(s): Klein Ostends drieluik”,  is het uitgangspunt van een interdisciplinaire tentoonstelling die heel de maand september 2017 te bezichtigen zal zijn in de exporuimte van de bibliotheek Kris Lambert. Kalligrafen en fotografen vinden hun inspiratie in de tekst of leggen de Camerata in al haar facetten vast.


Dit feestjaar is enkel mogelijk dankzij onze sponsors:

LOGO TPHLogoBelfiusTransparant


website(1)


website(3)

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close